Aardolie raakt op. Gas en steenkool ook.

Volgens Michiel Dusar van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen  zal tegen 2028-2035 ofwel alle aardolie ter wereld uitgeput zijn of het zal duur zijn (in termen van geld en energie) om het nog op te pompen. Sinds 2000 is de prijs van de olie nagenoeg verviervoudigd. Ondertussen is die weer wat gezakt maar dat is maar tijdelijk.
De olieprijs zal weer gaan stijgen, en deze keer zal dat zo blijven tot in 2028-2035.
Saoudi-Arabië heeft zijn oliereserves met bijna 40% overschat. Het land heeft 25% van de wereldwijde aardolie reserves. En ze zijn ook al over hun piekproductie heen. Iets dat ze natuurlijk niet openlijk zullen vertellen. Als dat nieuws op de beursvloer terecht komt, dan schiet de olieprijs omhoog als een raket.
De wereldwijde piekproductie was in 2005.
Schalie olie is een absolute grap. Ten eerste moet men er meer energie insteken dan ze er uithalen. En ten tweede is het desastreus voor het milieu.
In Alaska (ANWR) zit er ook nog wat olie. Genoeg om de hele USA voor 6 maand van olie te voorzien. Maar: de ondergrond is permafrost. Als die ontdooit heb je modder. Er zijn geen aangepaste wegen die er naar toe lijden, laat staan dat er al leidingen liggen.

Aardgas
In 2002 voorspelde R.W. Bentley (p. 189) een globale ” daling van de productie van conventioneel gas vanaf ca 2020.”
Dat wil dus zeggen dat de productie van aardgas vermoedelijk zal pieken rond 2020 waarna de prijs van gas zal stijgen wegens toegenomen vraag.
Volgens deze website zal tegen 2030 de vraag naar gas met 44% gestegen zijn en die van steenkool met 20%, met drastische prijsstijgingen als gevolg.

Steenkool

In deze afbeelding zie je dat de productie in steenkool tegen 2030 zou pieken. Zoals hierboven als gemeld zou tegen dat ook de vraag naar steenkool tegen dan wereldwijd met 20% stijgen. Grote boosdoener: China.
Wist je dat de helft van alle elektriciteit wereldwijd opgewekt wordt met steenkool?

Toepassingen van olie:
1) wat draait er zoal op aardolie?
Er zijn wereldwijd enkele miljarden verbrandingsmotoren die draaien op aardolie. Het is simpelweg onmogelijk om deze tegen die tijd allemaal te vervangen. Bijv: brommers, 90% van alle auto’s, bussen, vrachtwagens, landbouwmachines, boten, vliegtuigen, een groot aantal treinen, een deel van de elektriciteitsproductie, en de helft van alle centrale verwarming.
2) wat is er zoal van gemaakt?
Er zijn ca 4000 verschillende producten die al of niet geheel van olie vervaardigd zijn.  Een kleine opsomming:
Stookolie, geneesmiddelen, autobanden (20%), parfum, plastic, aspirine (100%), olieverf, white spirit (100%), pvc, …
Een volledige lijst vind je hier (Engels).

Advertenties

Een gedachte over “Aardolie raakt op. Gas en steenkool ook.

  1. Indien de oliereserves in Saudie Arabië echt nog enorm waren, ging Shell niet naar de noordpool om daar olie te boren. (Kosten zijn enorm hoog om in poolgebied te boren)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s