Hoe wordt geld gemaakt?

Onderstaande tekst werd integraal overgenomen van deze blog.

“Eén van de grootste publieke geheimen in onze moderne samenleving, is het antwoord op de vraag “Hoe wordt geld gemaakt?”. De meeste mensen denken dat het gedrukt wordt door de overheid in de vorm van munten en bankbiljetten. Dat klopt ook gedeeltelijk, maar eigenlijk vertegenwoordigt dat geld minder dan 3% van de geldvoorraad.

Waar komt het meeste geld dan wel vandaan? Wel, meer dan 97% van het geld wordt iedere dag in grote bedragen gecreëerd door de banken in de vorm van leningen. Nu denk je misschien: “Dat kan toch niet. De banken maken toch geen geld? Ze lenen toch enkel geld uit van de spaarders die het hun hebben toevertrouwd?” Dit is wat de meeste mensen denken en is ook makkelijk om voor te stellen, maar niet de waarheid.

In werkelijkheid, creëren banken het geld dat ze uitlenen. Dit doen ze niet van de banken hun opbrengsten, niet van het spaargeld, maar meteen van de lener zijn belofte tot terugbetaling.

Als jij naar de bank gaat om een lening af te sluiten, dan betekent jouw handtekening op het contract dat jij verplicht bent om het geleende bedrag plus intrest terug te betalen aan de bank. Lukt dit niet, dan heeft de bank het recht om het huis, de auto of wat er als borg stond in beslag te nemen. Anderzijds betekent de handtekening van de bank op het contract dat de bank verplicht is om de rekening van de lener te verhogen met het geleende bedrag.

Nu denk je misschien: “Als de banken geld kunnen maken, dan maken ze toch zoveel als ze zelf willen?” Wel ja en nee. Het bedrag dat de bank kan uitlenen is gelimiteerd door een systeem dat heet “Fractional Reserve Banking” of in het nederlands: de kasreservecoëfficient. Dit betekent dat het bedrag dat banken kunnen uitlenen beperkt is door het bedrag dat spaarders bij de bank in bewaring geven. Een vaak gebruikte ratio die o.a. in de VS gebruikt wordt is 9 tegen 1, waarbij het kasreservercoëfficient dus 10% bedraagt. In Europa daarintegen is die coëfficiënt maar 2% en in sommige landen of bij bepaalde gevallen is er zelfs geen kasreserve vereist. Denk bijvoorbeeld aan de Amerikaanse overheid die de centrale bank geld kan laten bijdrukken zonder daar iets voor in de plaats te stellen.

Country Required Reserve (in %)
Canada None
Eurozone 2,00
Russia 4,00
India 6,00
United States 10,00
Brazil 20,00
China 21,50

Om het met een voorbeeld uit te leggen. Stel dat er een nieuwe bank wordt opgericht en ik ben de eerste die er €1.000 op zet, dan zal die bank daar in Amerika 90% of €900 van mogen uitlenen. Als de lener van deze €900 dit bedrag dan gebruikt om iets te kopen bv. een laptop dan zal de verkoper van die laptop dat bedrag waarschijnlijk ook op de bank brengen. Hierdoor kan de bank opnieuw 90% van die €900 of €810 uitlenen aan de volgende. 90% van €810 wordt €729 gevolgd door €656, €591, …enzovoort. Uiteindelijk kan die €1000 zo groeien tot een totaal bedrag van €10.000 waarvan €1.000 in oorspronkelijk geld en €9.000 in nieuw geld. De enigste vereiste is dat iedere verkoper die het geleende geld ontvangt het vroeg of laat op een bankrekening zet.

Geld dat gespaard wordt Geld dat uitgeleend wordt (90%)
1.000 900
900 810
810 729
729 656
656 590
590 531
10.000 9.000

Merk ook op dat wanneer alle spaarders samen alle €10.000 willen uitbetaald krijgen in cash geld door de bank, dat dit onmogelijk is. De bank heeft immers maar €1.000. Dit heet een “Run on the bank” en proberen banken dus absoluut te vermijden.

Nu is de vraag: “Waar komt de intrest vandaan die op de leningen betaald moet worden?” Wel, die is er niet. Dus om ervoor te zorgen dat het systeem blijft bestaan, is het van belang dat er leningen blijven bijkomen om de intresten op de vorige leningen te kunnen betalen. Ons economisch systeem moet dus blijven groeien. Alleen is dat eigenlijk onmogelijk op een planeet met beperkte grondstoffen. Het systeem is dus gedoemd om te mislukken.

Dit betekent bovendien dat al het geld dat in de wereld gebruikt wordt, ooit door iemand geleend werd. De €1.000 aan de start van ons voorbeeld zal dus ook uit een vorige lening gekomen zijn. Misschien was die persoon een aannemer en heeft hij rechtstreeks geld van een hypotheeklening ontvangen om een huis te bouwen. Maar het zou ook onrechtstreeks kunnen geweest zijn. Een aannemer bouwt een huis immers niet alleen, maar met verschillende arbeiders. Die arbeiders zullen dan weer allerlei dingen kopen met dat geld en gebruik maken van verschillende diensten. En vroeg of laat komen ze misschien in contact met het bedrijf waar jij werkt en ontvang ook jij een deel van dat ‘geleende’ geld.

De conclusie is dus, geld is gelijk aan schuld. Omgekeerd is ook schuld gelijk aan geld, want het geld waarmee schulden afbetaald worden, wordt vernietigd. Dit is logisch want het geld dat de bank gemaakt heeft, zit al in het systeem, namelijk op de rekening van bv. de laptopverkoper. Het enige dat de bank wel overhoudt aan de lening is de intrest die er op betaald is.”

Vind je dit nog normaal? Als u en ik dit zouden doen, vliegen we achter de tralies. Maar zij (de banken) mogen hun gang gaan.

Dus als we met zijn allen een nationale bank-run organiseren, dan moeten de banken al hun leningen terugroepen. Maar dat gaat niet, dus hebben de banken een gigantisch probleem en gaan ze bijgevolg allemaal overkop.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s