NASA: Wereld moet zich voorbereiden op verwoestende zonnestorm in 2013.

Een recent rapport van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA waarschuwt dat de volgende piek in zonne-activiteiten, vermoedelijk tweede helft van november 2013, dermate hevig zou kunnen zijn, dat een heuse ‘zonnestorm’ de elektriciteitsnetwerken op Aarde permanent zou kunnen verwoesten. Het langdurig wegvallen van elektriciteit zal met name in de ontwikkelde landen (VS, Europa, China en buurlanden) voor enorme chaos gaan zorgen of zelfs anarchie. Het is geen kwestie van “of” het zal gebeuren maar “wanneer”.

Het rapport ‘De economische en sociale impact van ernstige ruimte-weersverschijnselen’ gaat in detail in op de verwoestende gevolgen die een zonnestorm of ‘vlam’ (‘solar flare’) zal hebben op onze maatschappij. Een zonnevlam, in combinatie met een uitbarsting van plasma, zal het elektriciteitsnetswerk plotseling overbelasten, waardoor de transformatoren in de verdeelstations worden verwoest. Berekend is dat er in de VS alleen al in slechts 90 seconden tijd 300 belangrijke transformatoren permanent zullen worden vernietigd, waardoor de stroomlevering aan 130 miljoen mensen uitvalt.

Het einde van de moderne geïndustrialiseerde maatschappij zal in ieder geval gepaard gaan met een geweldige, wereldwijde lichtshow, als de zonnestorm in botsing komt met de atmosfeer en magnetosfeer van de Aarde.

Behalve dat de kosten van zo’n geomagnetische storm in de VS $ 2 biljoen kunnen bedragen -en dat geldt alleen voor het eerste jaar na de storm-, zal de maatschappij vervallen tot chaos en anarchie. Energievoorziening, supermarkten, transport, etc; in het moderne leven is alles afhankelijk van elektriciteit. Zodra dit wegvalt, zullen gas-, water en licht voor zeer lange tijd wegvallen. Het installeren van nieuwe generatoren -die er niet of nauwelijks zijn- duurt minstens enkele weken. Waarschijnlijker is, dat de elektriciteitsvoorziening op z’n vroegst pas na een jaar voorzichtig en beperkt hersteld kan worden.

De NASA schat dat er in de tussentijd miljoenen mensen om het leven zullen zijn gekomen door gebrek aan voedsel en drinkwater. Het hele transportnetwerk zal stilvallen; mensen zullen zich niet meer kunnen verwarmen of verkoelen. De moderne gezondheidszorg zal na maximaal 72 uur ophouden te bestaan. Er komen geweldsuitbarstingen, plunderingen, berovingen, etcetra. “Het is maar de vraag of de VS er ooit weer bovenop komen”, stelt de NASA.

In Europa zullen volgens de NASA de gevolgen net zo erg zijn als in de VS.
China, dat een nieuw elektrisch netwerk aanlegt van hoog vermogen, zal daardoor zelfs nóg kwetsbaarder zijn.

De laatste zonnestorm/plasmauitbarsting van de zon dateert uit 1859. Deze ‘Carrington event’ genoemde storm bereikte de Aarde in minder dan 15 minuten, wat sneller is dan NASA’s voortijdige waarschuwingssystemen kunnen ontdekken. In 1859 was de maatschappij echter nog lang niet zo afhankelijk van elektriciteit als nu, zodat de gevolgen beperkt bleven tot het van slag raken van magnetometers en telegraafsystemen. Dergelijke zware storm komt ongeveer elke 150 jaar voor. Het kan dus voor elk moment zijn. Aangezien dat ergens in november de komeet ISON gevaarlijk dicht bij de zon komt, zou de volgende storm wel eens veel zwaarder kunnen zijn.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA verklaarde bij monde van topman Mike Hapgood, dat het rapport beslist geen bangmakerij is. “Wetenschappers zijn van nature behoudend, en deze groep is absoluut bedachtzaam. Dit is een eerlijk en gebalanceerd rapport.”

Het in 2008 door NASA’s Themis-ruimtesonde ontdekte enorme gat in het magnetische veld van de Aarde bleek 10 x groter te zijn dan verwacht, en zal de Aarde in 2012 extra kwetsbaar maken voor een zonne-uitbarsting. Jimmy Raeder, wetenschapper aan de universiteit van New Hampshire, zegt dat het samenvallen van deze omstandigheden de “perfekte volgorde is voor het ontstaan van een zeer grote gebeurtenis in 2012“.  Ondertussen weten we dat die eind 2013 zal zijn.

Het inzetten van de Westerse maatschappijen op ‘duurzame energie’ is niet afdoende voor het verminderen van de enorme risico’s waar ons elektriciteitsnetwerk nu aan blootstaat.

In een vorig bericht liet ik u ook weten dat komeet ISON op komst is. Deze kan de trigger zijn voor de zonnesuperstorm.

Ook liet ik een video zien waarin getoond werd dat de VS zich aan het klaarstomen is, alsof er anarchie dreigt uit te breken.
Ondertussen heb ik vernomen dat alles klaar moet zijn tegen het eind van deze maand.

Dus, ga naar huis en bereid u voor. Want we zouden wel eens zonder elektriceit kunnen zitten voor de komende 10 jaar.
Wat we kunnen doen om ons voor te bereiden staat beschreven op deze pagina.

Bron: New Scientist

Advertenties

2 gedachtes over “NASA: Wereld moet zich voorbereiden op verwoestende zonnestorm in 2013.

  1. Zelfs NASA kan niet een voorspelling doen wanneer de eerste volgende storm plaatsvindt. Hoe komen jullie er dan in hemelsnaam bij dat deze maand al een storm zou moeten plaatsvinden?? Overdrijven en doemdenken is ook een vak apart zeg!

    • Hebt u zelf al eens de moeite gedaan om er onderzoek naar te doen? Ik anders wel. Anders zou ik het er niet op zetten. In de mainstream media (krant, TV, radio en tijdschriften) kom je dergelijk nieuws niet tegen. Dus moet je het nieuws elders gaan opzoeken. Als zowat alle astro-fysici een waarschuwing de wereld insturen, wie zijn wij dan om dat tegen te spreken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s